Maak online een afspraak
 

Chiropraxie is een geneeswijze die zich richt op stoornissen van het bewegingsapparaat in relatie tot het zenuwstelsel.  Het centrum van de zenuwtoevoer in ons lichaam zit in de hersenen en ruggenmerg, dat omgeven wordt door de ruggengraat.  Ons zenuwstelsel fungeert zo als een telefooncentrale: als er storing zit op één van de kabels komt de boodschap niet duidelijk door.

De behandeling is gebaseerd rond de manipulatie.  Dit is waarom een chiropractor in de volksmond weleens een kraker wordt genoemd.  Eens deze stoornis verholpen is, heeft ons lichaam de kracht zichzelf verder te herstellen. 

Op dit moment zijn er ongeveer 65.000 chiropractoren wereldwijd actief en hiermee is chiropraxie de derde grootste geneeswijze ter wereld, na de klassieke geneeskunde en de tandheelkunde.

De moderne chiropraxie werd ontwikkeld door Daniel David Palmer in 1895 in de Verenigde Staten.  Palmer kon bij een man, die al jaren doof was, het gehoor herstellen door op een wervel te duwen.  Deze ontdekking lag aan de basis van een geneeswijze die Palmer, "chiropraxie" noemde.

De term chiropraxie is afgeleid van het Griekse "geir" wat hand betekent en "prattein" wat handelen betekent.  Dus handelen met de handen.